Opleiding tot Balletpianist:

Voor wie:

De opleiding tot balletpianist is geschikt voor pianisten die gemakkelijk kunnen improviseren en een goede leesvaardigheid hebben van akkoorden.

Een voordeel is kennis van ‘akkoordprogressies’ II, V,I etc. Je hebt affiniteit met ballet en met het begeleiden van danslessen in het bijzonder.

Als balletpianist ben je een teamspeler die in staat is om, samen met een balletdocent en leerling, een optimaal ontwikkelklimaat te creëren.

Beroepsmogelijkheden:

Balletpianist is een bijzonder vak dat niet snel zal verdwijnen. Het vereist een unieke set van competenties gericht op communicatie met een balletdocent, opmerkzaamheid richting dansers en veel paraat repertoire.

Er zijn, vanwege de universele balletbegrippen, niet alleen in Nederland mogelijkheden maar ook in het buitenland.

Het is een ambitie om de balletpianist ook weer meer op reguliere balletscholen een rol te geven in de begeleiding van klassieke balletlessen.  

Inhoud:

In de opleiding tot balletpianist ligt de nadruk op het spelen tijdens de dagelijkse trainingen van balletleerlingen.

We besteden onder andere aandacht aan communicatie tussen docent en pianist, het spelen van introductie maten, verschillende maatsoorten in relatie tot balletoefeningen, veel voorkomende lessituaties, handige tips & tricks, repertoire, veel voorkomende akoord progressies etc.

Op verschillende opleidingen speelt de balletpianist ook tijdens uitvoeringen. Wij hebben er voor gekozen om dit van elkaar te scheiden.

Het optreden met klassiek of modern piano repertoire is, in onze ogen, een andere discipline waarbij de nadruk veel meer ligt op het pianospelen in plaats van de interactie tussen balletdocent, leerling en pianist.

Vandaar dat we leesvaardigheid van akkoorden, melodisch kunnen improviseren en communiceren belangrijker vinden dan het goed kunnen lezen van partituren.

Voor meer informatie stuur een e-mail naar psvalk@gmail.com 

Over de docenten:

Paul Valk heeft lichte muziek gestudeerd aan ArtEZ Arnhem en is de vaste balletpianist van Liesbeth. Hij is samen met Liesbeth Wiertz oprichter van het Liesbeth Wiertz Ballet Instituut en LBallet.com. Hij is als pianist, bandleider en uitvoerend producent de afgelopen 30 jaar betrokken geweest bij theater tournees, bedrijfsevenementen, musicals, studio opnames etc.

Gerard Vogel is balletpianist bij ArtEZ en het Koninklijk Conservatorium Den Haag en is vaste pianist bij Liesbeth Wiertz. Gerard is daarnaast uitvoerend pianist samen met andere musici in verschillende bezettingen.

Dag & Tijd: Arnhem

n.n.b.

Data 2022-2023:

Start studiejaar (2022-2023): Donderdag 13-09-2022

Herfstvakantie: 22 oktober tot 30 oktober 2022

Kerstvakantie: 24 december 2022 tot 8 januari 2023

Voorjaarsvakantie: 18 februari tot 26 februari 2023

Meivakantie: 29 april tot 07 mei 2023

Zomervakantie: (2023) 15 juli tot 27 augustus 2023

Aanmelding:

Voorafgaand aan het volgen van de lessen is aanmelden noodzakelijk. Hierbij wordt gekeken naar aanleg en motivatie. Stuur voor het maken van een afspraak een e-mail naar psvalk@gmail.com.


Kosten:

nnb


Online voorbereiding:

Volgt